home home > budo > kobudo in venlo

 

"Ik ben nieuw op het gebied van vechtsport en zoek informatie."

"Ik woon in Venlo en wil wat met zwaarden of andere wapens trainen."

kobudo venlo logo

Kobudo

"Weg van de Oude Krijgskunst"

Kobudo heb je in 2 vormen,
Japans kobudo en
Okinawa kobudo.

Seven Samurai film sceneIedereen kent de samurai, de Japanse ridders. Het trainen met samurai wapens, zoals zwaard en speer, is 'nippon kobudo'; Japans kobudo. Katori Shinto ryu is populair gezegd een samurai zwaardvechtschool, een vorm van nippon kobudo.

Okinawa (nu onderdeel van Japan) had een eigen krijgskunst, zowel ongewapend als met 'gelegenheidswapens'. Het ongewapende deel is later 'karate' geworden, het gewapende deel wordt nu 'ryukyu kobudo' genoemd; Okinawa kobudo. Gelegenheidswapens houdt in dat boeren zich bijvoorbeeld met een sikkel of een dorsvlegel verdedigden terwijl vissers de peddel van hun boot gebruikten.

Binnen kobudo Venlo trainen we beide.

Dinsdagavonden,
Ryukyu kobudo om 19:30
Nippon kobudo om 21:00
Leutherweg 195, Venlo

yugen budo logo

De meest gestelde vragen die ik krijg:

 

Wat wordt er nou getraind in Venlo?

Binnen mijn eigen 'school' geef ik les in kobudo (ryukyu kobudo) en katori shinto ryu (nippon kobudo).
Bij allebei kun je als beginner binnenlopen: je hoeft niet eerst 'iets' getraind te hebben om met één van beiden te beginnen.
Daarnaast ben ik op sport- en fitnessinstituut Dale Tan mede verantwoordelijk voor de karate lessen.

politie tonfakobudo (voluit: ryukyu kobudo of Okinawa kobudo) is het trainen met boerenwapens zoals stokken, sikkels, dorsvlegel. En ook met vissersgereedschap. Dus het trainen met de 'gelegenheidswapens van de niet-samoerai'. Als je begint met trainen, krijg je voornamelijk les met bo (een stok van 1m83, zie ook filmpje hieronder) en tanbo (een stok van 45cm). Als je daarmee een aantal maanden hebt getraind, doe je gele band examen. Na gele band krijg je een nieuw wapen, de tonfa. De tonfa is tegenwoordig bekender, omdat de Amerikaanse politie een soortgelijk wapen gebruikt. Zie afbeelding rechts.
Na je tonfa-examen (oranje band) komt het volgende wapen.
En zo leer je de eerste jaren omgaan met alle basiswapens uit het kobudo: staf, stok, tonfa, sai (ijzeren drietand) en kama (sikkel). Deze wapens zijn het belangrijkst en blijven terugkomen. Maar zelfs na jaren trainen komen er nog nieuwe wapens bij.

In het filmpje zie je typisch iets wat je leert bij kobudo:
een kata (éénpersoons oefenvorm) waarin de tonfa geoefend wordt.

YouTube video, 1:37, van één van de Yugen Budo leraren, H.Arnold uit Arnhem.

 

einde kajo

nippon kobudo: Katori  is de korte naam van één van de beroemdste Japanse zwaardvechtscholen, voluit de Tenshin Shoden Katori Shinto ryu. Binnen die school wordt er voornamelijk met zwaard getraind, dat heet in het Japans kenjutsu (zwaardtechnieken). Maar je krijgt ook les met andere samuraiwapens zoals bijvoorbeeld hellebaard (naginata, zie plaatje). In het begin train je in ieder geval alleen met een houten zwaard - de basis van de zwaardvechtschool. Het grootste deel van de les train je tweepersoonsvormen waarbij de één een houten zwaard (boken) gebruikt en de ander ook boken of een ander wapen. De éénpersoonsvormen train je uiteindelijk met een echt zwaard. Wil je meer weten over Katori Shinto ryu? Klik hier.

In het filmpje hieronder een clip van mijn collega uit Arnhem over het Tenshin Shoden Katori Shinto ryu

samoerai met zwaard en naginata YouTube video, 1:54, Japanse samurai kunst Katori Shinto Ryu in nederland; impressie

 

Wat is het doel van de lessen?

Mijn doel is om alles wat ik weet van strijdkunst en aanverwante zaken door te geven aan mijn leerlingen.
Degenen die dat serieus willen leren, zijn van harte welkom.
Klik hier voor de 'algemene informatie over budo'-pagina; de lange versie van 't antwoord op deze vraag.

 

Waarom zou ik kobudo of katori gaan trainen?

Je woont in Noord-Limburg en bent op zoek naar een sport:
vanuit waar ook in Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld, Reuver, Baarlo, Kessel, Maasbree, Panningen, Horst, Sevenum, Grubbenvorst en Arcen en Velden is de zaal makkelijk te bereiken. motsugai

Je gaat kobudo of katori trainen voor jouw ontwikkeling...

 

Hoe oud moet je zijn?

Voor Kobudo Venlo geldt een minimum leeftijd van ongeveer 15 jaar. Waarom ongeveer? Omdat je inzet belangrijk is. Ben je 14 en ga je ervoor, doe je wat je gezegd wordt en wil je serieus trainen, dan ben je van harte welkom. Ben je 16 en zoek je een sport om een beetje te ontspannen, wapens te zwaaien terwijl je wat kletst met je vrienden, dan kun je beter verder kijken.
Verder is het handig om gezond van lijf en leden te zijn. Kobudo en Katori bevatten een aantal technieken waarbij je moet springen, knielen en vlot reageren.

 

Ik wil wel trainen, maar ben eigenlijk op zoek naar iaido of jodo. Doe je dat ook?

iaidoJodo en iaido vallen landelijk onder de Nederlandse Kendo Renmei. De dichtstbijzijnde scholen vanuit Venlo liggen in Eindhoven en Arnhem. Binnen het Yugen Budo komen de iaido kata en een aantal jodo kata wel aan bod, maar het is geen op zich staande discipline, noch wordt er in geëxamineerd. Daarnaast besteden we binnen het Yugen Budo aandacht aan iai-jutsu (de iai-kata uit het Katori) en (beperkt) aan jojutsu.
Wil je dus ècht alleen iaido of jodo trainen en examens doen bij de NKR, dan zul je een eindje moeten rijden - zo heb ik 't ook jarenlang getraind. Wil je technieken met zwaard en stok leren, dan ben je hier aan het juiste adres.

 

Doen jullie ook wedstrijden?

Nee. Binnen de oude strijdkunsten (kobudo) is het niet gebruikelijk wedstrijden te doen. Een wapen gebruik je om mee te trainen, of om je te verdedigen. Je traint voor jezelf. Je ontwikkelt jezelf. Jezelf met een ander meten hoort daar niet bij. In Japan is het gezegde: "iemand die een ander overwint is sterk. Iemand die zichzelf overwint is machtig." We geven wel op aanvraag demonstraties.

 

Wat moet ik meenemen de eerste les? Wat zijn de startkosten? boek go rin no sho kaft

Bij de eerste lessen is een trainingsbroek of joggingbroek en T-shirt prima. We trainen standaard op blote voeten. Meld je wel aan voor een proefles, dan kan ik extra trainingsmateriaal meenemen. (Een stok bij kobudo, een houten zwaard bij katori.)

Kobudo: na 1 of 2 lessen uitproberen, wordt het zaak een stok van 1,83m en een stok van 45 cm aan te schaffen. Het makkelijkste is, om naar een bouwmarkt te gaan en voor rond de € 15,= 1 stok van 2,50m te kopen en die vervolgens ter plekke op de goede maten te laten afzagen. Wat materialen betreft ben je met dat bedrag klaar voor de komende maanden. Verder wil ik dat mensen 'in pak' hun gele band examen afleggen. Ervaring leert echter dat mensen al lang voor die tijd besloten hebben of ze wel of niet serieus kobudo gaan trainen en zelf al een pak gekocht hebben. Standaard pak voor kobudo is een wit karate of jiujutsu pak. Een wit judopak kan eventueel ook. Al met al ligt je hele investering in materialen voor de eerste, zeg, twee maanden onder de 20 euro en voor het eerste jaar onder de 100 euro.

Katori: voor Katori is het zaak om, na je proefles(sen) snel een eigen houten zwaard (=boken) te kopen. Deze zijn al voor rond de € 15,= te koop. Op termijn moet er dan natuurlijk de kleding bij. Dat kan een wit jasje zijn van een karate-, judo- of jiujutsupak, dat kan ook een witte of blauwe zgn. kendo-gi zijn. Daarnaast is de hakama verplicht, de Japanse broekrok.

 

Wie geeft les in Venlo?

matthijs van der zandenMijn naam is Matthijs van der Zanden.
Mijn diploma's en ervaring op dit gebied staan in mijn Budo-CV

 

Waar bestaat zo'n les nou uit?

Er zijn veel uitzonderingen in lesopbouw. Maar een typische kobudoles bestaat uit een warming-up, vervolgens het trainen van losse technieken (slaan, afweren) vanuit stilstaande positie of in beweging. Daarna wordt er of individueel kata getraind of samen met partner technieken geoefend. Vaak eindigt de les met een (ongewapende) zelfverdedigingtechniek. De les wordt gestart en geëindigd met een groetceremonie en een korte meditatie.

Een katori les begint met oefenen van standen en zwaardslagen, individueel of met partner. Daarna wordt het grootste deel van de les besteed aan kata: voornamelijk tweepersoons oefenvormen waarbij de ene persoon een boken (houten zwaard) heeft en de ander ook een wapen: afhankelijk van de kata die getraind wordt.

 

Allemaal termen: budo, kobudo, shinzou budojo, yugen budo. Wat betekent dat allemaal?

Budo, 武道, is de Japanse naam voor wat we hier in Nederland vechtsporten noemen. Bu =  strijd, do = weg, dus de "weg van de strijdkunsten". Een manier (weg) om jezelf te ontwikkelen. Allerlei kunstvormen worden in Japan met ‘do’ aangeduid. Sport duidt op competitie. Maar wedstrijden zijn maar een klein onderdeel van veel Japanse krijgskunsten. Het gaat om je eigen ontwikkeling, niet om een competitie te winnen.

Ko-budo, 古武道, betekent 'oude' weg van de strijdkunsten. Dit betekent dat het om oude disciplines gaat, waarin (meestal) met wapens wordt getraind. Judo en karate-do zijn erg bekend, maar beiden in hun huidige vorm opgericht in de 20e eeuw - al zijn sommige technieken heel erg oud. Geen ko-budo dus, wel budo.

kobudo heb je in twee smaken:
Enerzijds de samoerai strijdkunsten, dus hoe de samoerai in Japan leerden vechten.
tonfa jutsuAnderzijds is het de naam voor het gewapende 'zusje' van karate, zoals het op Okinawa getraind werd. Dus zeg maar "vechtkunst met plattelandsgereedschap": boerenwerktuigen, vissersspullen, enz. Wat de gemiddelde niet-samoerai aan gelegenheidswapens voor handen had.
Beiden wordt kobudo (oude strijdkunst) genoemd. Soms zie je ook Nippon kobudo (Japans kobudo) en Ryukyu kobudo (Okinawa kobudo) staan. Op de afbeelding zie je dus iemand van het nippon kobudo (zwaard) 't afleggen tegen iemand van het ryukyu kobudo (tonfa).
Het komt trouwens ook voor dat er een specifieke stijl of school genoemd wordt, of dat in plaats van 'nippon kobudo' de term 'koryu' (oude school)  gebruikt wordt. Zo valt de oude samoerai school (koryu) Tenshin Shoden Katori Shinto ryu, waar je onder andere leerde zwaardvechten, onder het Nippon kobudo. Als je zoekt op internet vind je scholen die kobudo aanbieden. De ene bedoelt dan Nippon kobudo, de andere Ryukyu kobudo.

Shinzou budojo is de naam van mijn school.

Yugen Budo is de naam van onze stijl. Onze manier van lesgeven. Het Yugen Budo is opgericht door shihan H. Verschuur. En 'wij', dat is de groep leraren die bij hem (of zijn leraren) getraind hebben en die samen de 'Yugen Budo Shinkokai' vormen.
Wil je nog meer weten over deze en andere termen? Ga dan naar de 'algemene informatie over budo'-pagina

 

Wat heeft mijn bedrijf / evenement aan Kobudo Venlo?

Kobudo Venlo geeft demonstraties, workshops en trainingen. Meer informatie staat op deze pagina (Home > Bedrijf).

 

Waar kan ik trainen?

Yugen Budo kun je momenteel op 4 plekken trainen, 4 dojo: Arnhem, Huissen, Apeldoorn en Venlo

 

Ogami dojo
gymzaal Bauerstraat
Arnhem

Kobudo Vrijdagen van 20:30-21:30
Katori Vrijdagen van 21:30-22:30

 

Shinmukan dojo
gymzaal Abascus school
Huissen

Kobudo Zaterdagen van 16.00 tot 17.30

 

Kaizen dojo
Regentesselaan 15
Apeldoorn

Kobudo Zaterdagen van 13:30 tot 14:30

 

Shinzou dojo
gymzaal Don Boscoschool
Leutherweg 195
Venlo

Kobudo op dinsdagen van 19:30-21:00
Katori op dinsdagen van 21:00-22:00

Proefles altijd gratis en vrijblijvend

Contact: 06-51 63 93 48 of mail,

           Trainingslokatie Venlo:


           Klik voor een uitgebreide kaart


Laatste update van deze pagina: 28 July 2016
 

Zoek je info over
Kobudo in Venlo?  

 

 
Facebook LinkedIn RSS