De meest gestelde vragen die ik krijg:

Ik ben op zoek naar een workshop of demonstratie. Doet Kobudo Venlo dat?

Kobudo Venlo geeft demonstraties. Neem contact met ons op vooor de mogelijkheden.
Leden van Kobudo Venlo assisteren ook bij workshops en trainingen. Meer informatie op Japanse-workshops.nl.

Bercy, Parijs 2013: onze demonstratie op het Internationale Martial Arts Gala

Waar kan ik trainen? – Venlo is me te ver!

Yugen Budo kun je op verschillende plekken trainen. Kijk op Andere lokaties voor informatie.

Wat wordt er nou getraind in Venlo?

samoerai met zwaard en naginata

Binnen mijn eigen ‘school’ geef ik les in karate (wadoryu), kobudo (ryukyu kobudo) en katori shinto ryu (nippon kobudo).
Bij alle drie kun je als beginner binnenlopen: je hoeft niet eerst ‘iets’ getraind te hebben om met één te beginnen. 

In het filmpje zie je typisch iets wat je leert bij kobudo
een kata (éénpersoons oefenvorm) waarin de tonfa geoefend wordt.

YouTube video, 2:09, van één van de Yugen Budo leraren, H.Arnold uit Arnhem.
einde kajo

In het filmpje hieronder een clip van mijn collega uit Arnhem over het Tenshin Shoden Katori Shinto ryu


YouTube video, 3:05, Japanse samurai kunst Katori Shinto Ryu in nederland; impressie

Als laatste de generale repetitie voor een demonstratie Wadoryu karate; geeft een goed beeld van wat er aan traditionele stof in de karateles aan bod komt. Het sparren, werken met pads en stootkussens, zelfverdediging enz. komen dus niet in beeld – maar doen we wel!

YouTube, 7:35 demonstratie Wadoryu karate

Wat is het doel van de lessen?

Mijn doel is om alles wat ik weet van strijdkunst en aanverwante zaken door te geven aan mijn leerlingen.
Degenen die dat serieus willen leren, zijn van harte welkom. We hebben een groep waarin je je makkelijk thuis voelt. Hard werken, maar met plezier.

Waarom zou ik kobudo of katori gaan trainen?

motsugai

Je woont in Noord-Limburg en bent op zoek naar een sport: 
vanuit waar ook in Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld, Reuver, Baarlo, Kessel, Maasbree, Panningen, Horst, Sevenum, Grubbenvorst en Arcen en Velden is de zaal makkelijk te bereiken.

Je gaat kobudo of katori trainen voor jouw ontwikkeling…

  • …van je spieren, je body,
  • …van je conditie, je uithoudings- en incasseringsvermogen,
  • …van je zelfverdedigingtechnieken,
  • …van je zelfvertrouwen en mentale weerbaarheid,
  • …van je kennis van diverse Japanse krijgskunsten: kobudo, karate-do, kenjutsu, iaido, jujutsu, enz.
  • …van je kennis over cultuur en geschiedenis van Japan en de samurai
  • …van je kennis van en ervaring met esoterie : meditatie, reiki, mantra, mudra, yoga

Hoe oud moet je zijn?

Voor Kobudo Venlo geldt een minimum leeftijd van ongeveer 15 jaar. Waarom ongeveer? Omdat je inzet belangrijk is. Ben je 14 en ga je ervoor, doe je wat je gezegd wordt en wil je serieus trainen, dan ben je van harte welkom. Ben je 16 en zoek je een sport om een beetje te ontspannen, wapens te zwaaien terwijl je wat kletst met je vrienden, dan kun je beter verder kijken.
Verder is het handig om gezond van lijf en leden te zijn. Karate, kobudo en Katori bevatten een aantal technieken waarbij je moet springen, knielen en vlot reageren.

Doen jullie ook wedstrijden?

Bij karate: als je wilt. Bij kobudo en Katori: nee. Binnen de oude strijdkunsten (kobudo) is het niet gebruikelijk wedstrijden te doen. Een wapen gebruik je om mee te trainen, of om je te verdedigen. Je traint voor jezelf. Je ontwikkelt jezelf. Jezelf met een ander meten hoort daar niet bij. In Japan is het gezegde: “iemand die een ander overwint is sterk. Iemand die zichzelf overwint is machtig.” We geven wel op aanvraag demonstraties.

Wat moet ik aan, de eerste les? Wat moet ik als eerste kopen?

Bij de eerste lessen is een trainingsbroek of joggingbroek en T-shirt prima. We trainen standaard op blote voeten. Meld je wel aan voor een proefles, dan kan ik extra trainingsmateriaal meenemen. (Een stok bij kobudo, een houten zwaard bij katori.)

Karate: na verloop van tijd heb je een karatepak nodig, bitje en wat beschermers. Maar je kunt een hele tijd komen trainen, voor je besluit dat geld erin te steken.

Kobudo: na 1 of 2 lessen uitproberen, wordt het zaak een stok van 1,83m en een stok van 45 cm aan te schaffen. Het makkelijkste is, om naar een bouwmarkt te gaan en 1 stok van 2,50m (/2,70m) te kopen en die vervolgens ter plekke op de goede maten te laten afzagen. Wat materialen betreft ben je dan met een klein bedrag klaar voor de komende maanden. Verder wil ik dat mensen ‘in pak’ hun gele band examen afleggen. Ervaring leert echter dat mensen al lang voor die tijd besloten hebben of ze wel of niet serieus kobudo gaan trainen en zelf al een pak gekocht hebben. Standaard pak voor kobudo is een wit karate of jujutsu pak. Een wit judopak kan eventueel ook.

Katori: voor Katori is het belangrijk dat je snel je eigen houten zwaard (=boken) hebt. Hierom hebben we er altijd op voorraad en kun je, zodra je na je proeflessen lid wordt, er makkelijk één bij ons kopen. Je kunt er natuurlijk ook ergens anders één vandaan halen.
Op termijn moet er dan natuurlijk de kleding bij. Dat kan een wit jasje zijn van een karate-, judo- of jujutsupak, dat kan ook een witte of blauwe zgn. kendo-gi zijn. Daarnaast is de hakama verplicht, de Japanse broekrok.

Wie geeft les in Venlo?

Mijn naam is Matthijs van der Zanden.
Mijn diploma’s en ervaring op dit gebied staan in mijn Budo-CV

Waar bestaat zo’n les nou uit?

Er zijn veel uitzonderingen in lesopbouw. Maar een typische kobudoles bestaat uit een warming-up, vervolgens het trainen van losse technieken (slaan, afweren) vanuit stilstaande positie of in beweging. Daarna wordt er of individueel kata getraind of samen met partner technieken geoefend. Vaak eindigt de les met een (ongewapende) zelfverdedigingtechniek. De les wordt gestart en geëindigd met een groetceremonie en een korte meditatie.

Een katori les begint met oefenen van standen en zwaardslagen, individueel of met partner. Daarna wordt het grootste deel van de les besteed aan kata: voornamelijk tweepersoons oefenvormen waarbij de ene persoon een boken (houten zwaard) heeft en de ander ook een wapen: afhankelijk van de kata die getraind wordt.

Bij karate: een lekkere warming up, stoten en trappen op pads en stootkussens, wat basis (kihon), en veel trainen met partner. Wadoryu karate is bedoeld om met z’n tweeën te trainen.

Allemaal termen: budo, kobudo, shinzou budojo, yugen budo. Wat betekent dat allemaal?

Budo, 武道, is de Japanse naam voor wat we hier in Nederland vechtsporten noemen. Bu =  strijd, do = weg, dus de “weg van de strijdkunsten”. Een manier (weg) om jezelf te ontwikkelen. Allerlei kunstvormen worden in Japan met ‘do’ aangeduid. Sport duidt op competitie. Maar wedstrijden zijn maar een klein onderdeel van veel Japanse krijgskunsten. Het gaat om je eigen ontwikkeling, niet om een competitie te winnen.

Ko-budo, 古武道, betekent ‘oude’ weg van de strijdkunsten. Dit betekent dat het om oude disciplines gaat, waarin (meestal) met wapens wordt getraind. Judo en karate-do zijn erg bekend, maar beiden in hun huidige vorm opgericht in de 20e eeuw – al zijn sommige technieken heel erg oud. Geen ko-budo dus, wel budo.

tonfa jutsu

kobudo heb je in twee smaken:
Enerzijds de samoerai strijdkunsten, dus hoe de samoerai in Japan leerden vechten. 
Anderzijds is het de naam voor het gewapende ‘zusje’ van karate, zoals het op Okinawa getraind werd. Dus zeg maar “vechtkunst met plattelandsgereedschap”: boerenwerktuigen, vissersspullen, enz. Wat de gemiddelde niet-samoerai aan gelegenheidswapens voor handen had.
Beiden wordt kobudo (oude strijdkunst) genoemd. Soms zie je ook Nippon kobudo (Japans kobudo) en Ryukyu kobudo (Okinawa kobudo) staan. Op de afbeelding zie je dus iemand van het nippon kobudo (zwaard) ’t afleggen tegen iemand van het ryukyu kobudo (tonfa). 
Het komt trouwens ook voor dat er een specifieke stijl of school genoemd wordt, of dat in plaats van ‘nippon kobudo’ de term ‘koryu’ (oude school)  gebruikt wordt. Zo valt de oude samoerai school (koryu) Tenshin Shoden Katori Shinto ryu, waar je onder andere leerde zwaardvechten, onder het Nippon kobudo. Als je zoekt op internet vind je scholen die kobudo aanbieden. De ene bedoelt dan Nippon kobudo, de andere Ryukyu kobudo.

Shinzou dojo is de naam van mijn school.

Yugen Budo is de naam van onze stijl. Onze manier van lesgeven. Het Yugen Budo is opgericht door shihan H. Verschuur. En ‘wij’, dat is de groep leraren die bij hem (of zijn leraren) getraind hebben en die samen de ‘Yugen Budo Shinkokai’ vormen