home home > spellen > paths of glory > spelen via email/internet

PoG spelen via email/internet

Hoe speel ik bordspellen (wargames) via internet/ e-mail (PbeM). Gratis.

Proloog

Je HEBT natuurlijk het bordspel Paths of Glory in bezit!... Je wilt ten slotte niet kosteloos profiteren van de inspanningen van GMT of andere spelproducenten. Het spel in bezit hebben is al tof, voor de zeldzame keren dat je het tegen een tegenstander speelt die zich daadwerkelijk in de kamer bevindt... Maar tevens gaat het geld naar een bedrijf wat het herinvesteert in het maken van goede wargames.

Spelen via internet kan terwijl je tegelijk online bent, of je kunt mekaar zetten toesturen:

vFtF : virtual Face to Face, oftewel, je bent beiden tegelijk online. Je gebruik software om het spelbord weer te geven dat door één speler gehost wordt en als de ene speler iets verschuift, ziet de ander dat op zijn bord bewegen. Via chat of VOIP (Skype, bijvoorbeeld) praat je met elkaar.

PbeM: Play by e-Mail, oftewel: je bent niet online, je doet je zet, en het resultaat kan door de ander op een voor hem handig moment bekeken worden, bijvoorbeeld doordat jehem een log-file stuurt. Communicatie loopt ook voornl. via email. Deze manier van spelen is natuurlijk veel trager, maar het grote voordeel is dat je een beurt kunt doen wanneer het je uitkomt. Spelletjes duren een paar maanden, maar je bent meestal maar een kwartiertje per zet kwijt.

Je kunt bovenstaande op verschillende manieren doen:

Een 3-stappen plan om gratis te spelen via internet:

  1. zorg voor de software waarmee je spelborden kunt laten lopen op je PC (VASSAL of Cyberboard), dan
  2. het spelbord met toebehoren van het spel wat je wilt spelen op je PC zetten en als laatste, als je via Warhorse ACTS speelt,
  3. een user-id maken op de site die je spel host.

Er zijn ook andere manieren, maar spelen via Warhorse ACTS in combinatie met een 'eigen' bord op je PC is de manier waarop ik ’t doe (en velen met mij), waarschijnlijk omdat ’t voor een spel met kaarten zoals Paths of Glory de makkelijkste oplossing is. Wat ‘we’ dus niet doen is: stap 1 en 2 en vervolgens in het cyberboard-programma een turn-file genereren en die naar mekaar mailen. Omdat Cyberboard een flinke handleiding heeft over het 'genereren van beurt-bestanden en het spelen via eMail, wordt Cyberboard door veel mensen daar niet voor gebruikt, maar alleen maar als 'electronisch spelbord'. Als je het spelbord thuis hebt en je hebt genoeg ruimte, zou je kunnen volstaan met stap 3: de zetten noteer je op ‘internet’ maar op het echte bord hou je bij waar wat staat. Stap 1 en 2 zorgt er in feite, in deze methode, alleen voor dat je virtueel bord op je scherm hebt. Alle zetten moet je noteren in een bericht aan de tegenstander. 

Als laatste: VASSAL is een pracht programma wat wel erg makkelijk werkt (naar mijn mening) maar is reuze geschikt voor vFtF en veel minder voor PbeM.

Handleiding om volgens die laatste methode, dus m.b.v. Warhorse ACTS, te spelen:

stap 1 - software om bordspellen te spelen

Surf naar http://cyberboard.brainiac.com/
Klik op downloads
Klik op “Click Here to Download CyberBoard” en installeer Cyberboard
Hiermee zijn de 9 files die samen stap1 zijn, klaar. Je hebt nu de software op je PC, waarmee je verschillende spellen zou kunnen spelen. Je hebt alleen nog geen spellen...

(Ga nou niet die handleiding van Cyberboard lezen, we gaan niet op die manier spelen – zie boven)

stap 2 - het virtuele bordspel op je scherm

Zorg dat je de module/ het spel op je PC krijgt voor Cyberboard. Sommige producenten stellen dit gratis ter beschikking, in de hoop zo fans te kweken die het spel ook gaan kopen. Er van uitgaand dat je Paths of Glory wilt spelen:

Surf naar http://www.gmtgames.com/nnpg/pog_main.html
(GMT Games is de producent van Paths of Glory) Op deze pagina tips, regels enz.
Klik onderaan op: “Another Cyberboard Gameset [3.68Mb] (Courtesy of Thierry Aradan)” en sla de zip-file op op je schijf. Unzip, voor het gemak, de files in dezelfde directory waar je Cyberboard hebt geïnstalleerd.

Als je nu een spelletje wilt doen (tegen jezelf?), klik op cbplay.exe (waarschijnlijk had je al een shortcut op je bureaublad geplaatst?...), klik op het 2e icoontje (“open game or scenario”) en verander in het bekende pop-up-screentje bij bestandstype de voorkeur “Game files” in “Scenario files” . Als het goed is, ziet ’t er dan uit zoals onderstaand:

Cyberboard's open-pop up screen

Open “PoG 2 Standard.gsn”

Je ziet nu het hele spelbord voor je:

Cyberboard Paths of Glory gameboard

DIT is je virtuele bord.

Waarschijnlijk ‘drijft’ er een Tray A met kaarten (zie afbeelding hieronder) op je scherm, die kun je gewoon wegklikken.

Tray A

Klik op file>save as... en sla hem opnieuw op, onder een andere naam (bijvoorbeeld: “Potje1TegenJan.gsn”)

Zoals je merkt, kun je gewoon met je muis op speelstukken klikken en vrij heen&weer bewegen, net zoals je dat kunt met een bord dat voor je op tafel ligt.

Je bent klaar om te beginnen...

Korte handleiding

Voor Cyberboard in 't algemeen en Paths of Glory in het bijzonder

Wat zie je?

Bovenin een balk met de knoppen File t/m Help. Als je PoG aan het spelen bent, heb je deze niet nodig. (Hoogstens onder File; je laatst gespeelde spellen snel opstarten.)
2e balk: de save-knop regelmatig gebruiken, spreekt ook voor zich.
2e balk: Toggle Board Scale gebruik ik nauwelijks, Hide Pieces is handig, de volgende 2 knoppen gebruik je niet en dan krijg je “A”, “B” en “E”, A en B zijn twee ‘deuren’ naar dezelfde kast; de kast waarin al je speelstukken staan die je (nog) niet gebruikt. Onopgestelde legers, ongegraven loopgraven etc. Achter het ‘handje’ zitten allerlei markers die je kunt gebruiken.
De speelstukken achter die 3 knoppen kun je makkelijk op het bord zetten door klikken&slepen. Dus stel dat je het 1e Britse leger in London wilt zetten, dan klik je op ‘A’ en selecteer in het pull-down-menu “BR Forces”. Klik op Het BR1 Army en houdt de muisknop ingedrukt. Sleep het speelstuk naar London en voilà, daar is-ie. Groot verschil tussen A en B en de knop E is dat je de markers van E verwijdert door te selecteren en de ‘delete’-toets te gebruiken (en zijn oneindig veel van deze markers) terwijl je de stukken van A en B weer terug naar een ‘bak’ moet slepen. Het wijst zich allemaal vanzelf...

Paths of Glory game in play: western frontHelemaal rechts de veelgebruikte knoppen “Move pieces to front” en “Move pieces to back”, die je gebruikt om te bepalen welk speelstuk bovenop resp. onderop ligt. De knop autostack gebruik ik zelf alleen om de stukken in de Reserve Box en Eliminated/Replacable Units Box te stapelen. Op het bord weet ik het altijd wel zo te leggen, dat stukken (zonder te selecteren) leesbaar blijven. Zie afbeelding rechts (een screenshot van Cyberboard), ik ik zo zien dat in Luik (Liege) het fort vernietigd is en het 1e en 10e Duitse leger allebei op volle sterkte zijn. Als ik autostack zou gebruiken, wordt daar zo'n kleine stapel counters van gemaakt, dat ik de stapel moet selecteren om rechts op m'n scherm te zien wat er zich in bevindt. Net zo handig dus, dat autostack. Overigens kun je de rechterkantlijn van het bord verschuiven. Hier is dan de ruimte waar je geselecteerde stukken te zien zijn. De laatste en waarschijnlijk belangrijkste knop is rechtsboven, de “Turn Piece Over”-knop.

Nogmaals: Cyberboard doet niets anders dan jou de mogelijkheid geven stukken op een bord te bewegen. Als je een stuk niet in een vak legt maar er naast, zal Cyberboard niet piepen, net zomin als een normaal spelbord… (Doktor Bibber uitgezonderd;-)

Verder, onder E, submenu “Charts” vind je de drie tabellen die je nodig hebt om te spelen. Je kunt ze op het bord ‘leggen’.

Als laatste: het kaartgedeelte onderin is twijfelachtig: je kunt het gebruiken om bij te houden welke kaarten door wie gespeeld zijn. De tekst op de kaarten is echter verre van volledig. Beter is een overzicht van GMT op te halen (komen we straks op.)

stap 3 - spelen via internet

Surf naar http://acts.warhorsesim.com/
Dit is de site waarop we het spel doen: zetten doorgeven, kaarten uitspelen, dobbelstenen gooien. Onderin staat “Want to become an ACTS member?” Klik op “Sign up” (’t is gratis!) en maak een user-id aan. Dat zal wel lukken, ga ik verder niet uitleggen. Let op welk e-mail adres je invult bij “Primary E-mail address”, want hier komen dalijk ~tig mailtjes binnen. Van alles wat gebeurd (kaart spelen, dobbelsteen gooien, opmerking plaatsen) wordt een mailtje gemaakt. Met 1 beurt per week (6 action phases etc.) zit je dan al gauw op enkele tientallen mails. Misschien ook handig om, als je de mogelijkheid hebt, een regel in je mailbox in te voeren die al de ACTS-mailtjes gelijk in een aparte map wegzet.

De volgende keer dat je naar ACTS surft, klik je op “Log in to ACTS”, vul je naam en wachtwoord in en klik op “Log in to ACTS”. Je komt nu in jouw ‘hoofdpagina’. In het midden van het scherm staat onder ‘current games’ een opsomming van wat je nu aan het spelen bent. De onderste helft van het scherm geeft weer welke spellen er te spelen zijn (“Other games available”), en als je daar ergens op klikt, krijg je een lijst van lopende spellen. Om te kijken: klik ’s op “Paths of Glory”. Je krijgt een lijst van lopende spellen. Open een willekeurige en klik op “View journal”. Je ziet nu een log van alle berichten (dobbelsteenworpen, kaarten, tekstjes) die tussen de twee spelers heen&weer zijn gegaan.

Handleiding ACTS

Log in, klik onder “Paths of Glory” op "New Game" om een nieuw spel te maken.
Onderaan het volgende scherm, klik op "Create game"
Volgende scherm, klik op "Submitscenario info"
Volgende scherm kun je de twee spelers selecteren (jij en nog een ACTS-speler) en een unieke spelnaam ingeven. Klik op "Create game"
Je spel is gemaakt en je zit in een scherm “Current Games: Paths of Glory”. Als je de site sluit en een volgende keer inlogt, kom je weer hier terecht.

Klik onder “Name of Game” op de naam van je spel. Je komt nu op je ‘dashbord’ van je spel.
Linksboven staat van beide spelers hoeveel kaarten ze in hun handen hebben.
In de linkerkolom staat welke kaarten jij in je handen hebt.
Midden-boven staat de laatste journal-entry.
Midden-onder wordt automatisch bijgehouden: wat de war-status van beide spelers is (zowel los als opgeteld), het war-commitment-level en hoeveel kaarten iedere speler nog in z’n deck heeft zitten (dus alle kaarten minus wat je in je hand hebt, minus wat al gespeeld is)
Rechterkolom, onder: (administration) gebruik je eigenlijk alleen als er wat fout is gegaan
Rechterkolom, bovenste gedeelte: (Game Utilities) De bovenste 3 gebruik je het meeste: het log bekijken, één of meer dobbelsteenworpen aanvragen of gewoon een berichtje sturen.

Hoe werkt het nu in de praktijk? Stel wij beginnen een potje en ik ben Duitser. Ik besluit om augustus 1914 te openen met de toepasselijke kaart Guns of August. Ik klik op deze kaart en ik kom in een scherm waar de belangrijkste informatie van de kaart nog ’s staat. Ik kan hier tekst ingeven en besluiten hóe ik de kaart speel: als Event, OPS, Strat Redeployment of Replacements. Ik besluit om ‘m niet als Event, maar als OPS-kaart te gebruiken (3 OPS) en typ in het tekstvak:
A Koblenz GE2,3-Sedan
A Metz GE4,5-Sedan (flankattack)
M Insterberg GE8-Koningsberg, GEc-Breslau (via Plock&Lodz, VP10+1=11)
Een stomme zet, die 3e, maar het gaat om ’t voorbeeld: Je geeft aan wat voor soort OPS (Attack/ Move), welk vak wordt geactiveerd, welke eenheden actie ondernemen (Land+legeraanduiding, of c voor corps) en waar naartoe. Daarna nog aanvullende opmerkingen. Een ge’flip’ped leger of korps wordt aangegeven met haakjes, bijv.:Mulhouse GE(7). VP10+1=11 wil zeggen dat ik er een Victory Point bij heb.

De aanduidingen lijken misschien wat lang en bij sommige spellen zie je ook wel in de journals: “Koblenz, all attacks Sedan” maar dat soort dingen kunnen verwarring geven. Bovendien: omdat beiden spelers hun eigen kaart bijhouden, is het belangrijk om duidelijk te communiceren, dat voorkomt opmerkingen als “Hé, een korps in Calais? Calais is toch leeg?!”, waarna je de afgelopen 200 journal-entries moet gaan naspeuren of Calais nu wel of niet leeg was.
Nadat ik bovenstaande tekst heb ingevuld, klik ik op “Play as Operations” en voilà, ik ben weer terug op ‘t ‘dashboard’.

Normaal zou ik nu dobbelsteenworpen gaan aanvragen voor de slag om Sedan. Echter:de Ally kan CombatCard “Withdrawal” in z’n hand hebben en misschien wel willen spelen. Dus ik laat het uitvoeren van de slag aan de Ally. Mijn beurt zit erop, ik kan nu gaan zitten wachten tot ik mailtjes van mijn tegenspeler ontvang met de uitwerking van deze slag en zijn beurt.

Final

Van de GMT-site (link bij stap 1) kun je verschillende overzichten van kaarten ophalen. De beste is http://www.gmtgames.com/nnpg/PoGcardtext2004ed.doc want hier zitten de laatste wijzigingen en correcties in. De xls gebruik ik zelf. Hiermee kun je ter eerste zien wat de volledige tekst van een kaart is (en dus: wat het effect is) en ten tweede (als je fanatiek genoeg bent) bijhouden (wegstrepen/ inkleuren, whatever) wat jij en je tegenstander gespeeld hebben. Een voordeel van PBeM.

Op dezelfde manier kun je via Warhorse ACTS verschillende wargames spelen. Welke precies, staat op hun intro-pagina. Zelfs Age of Renaissance (tot 7 spelers) kun je op deze manier PbeM spelen.

Vragen? Opmerkingen? Mail me


Laatste update van deze pagina: