Oorspronkelijk gepubliceerd op de Yugen Budo nieuwssite, 20 december 2017. Hier opnieuw gepubliceerd op 9-8-2019, onder de originele datum

Dinsdag 19 december was het weer zover voor Kobudo Venlo / de Shinzou dojo, de laatste training van het jaar. Ondertussen is het een traditie die al behoorlijk wat jaren teruggaat: de laatste training wordt er altijd lesgeven in een andere discipline, in iets wat wel met onze strijdkunsten te maken heeft. Afgelopen jaren hebben we onder andere op de laatste les workshops gehad in

 • 2016; Realistische Zelfverdediging door H.E.A.R.T. Self Defense;
 • 2015; Newaza, grondtechnieken zoals ze binnen jujutsu getraind worden;
 • 2014; Shurikenjutsu en manriki kusari jutsu volgens de Meifu Shinkage ryu
 • Jodo, kennismaking met de weg van de stok
 • en nog veel meer…

Dit jaar hadden we het Historisch Schermgilde Limburg uitgenodigd, om een kennismakingsles Middeleeuws zwaardvechten te verzorgen. De hoofdtrainer was helaas verhinderd, maar vier enthousiaste leden reisden af uit Zuid Limburg naar Venlo.

Het eerste uur/ anderhalf uur werd er lesgeven in een aantal technieken om met tweehandig zwaard effectief je tegenstander te blokken of om het gevecht snel te beëindigen.De HSL volgt de zwaardkunst van Johannes Liechtenauer, de Duitse zwaardmeester die leefde in de 14e eeuw. Er werden vier posities (kamae) getraind, van waaruit gevochten wordt. Die worden ‘de vier leger’ genoemd:

 1. ochs, de os
 2. pflug, de ploeg
 3. alber, de dwaas en
 4. von tag, het dak

Deze posities kun je met 4 slagen doorbreken, dat wordt de vier versetzen genoemd:

 1. de krumphau breekt de positie ochs
 2. de shielhau breekt de positie pflug
 3. de scheitelhau breekt de positie alber en
 4. de zwerchhau breekt de positie von tag

Na het oefenen hiervan kregen alle 22 aanwezige leden de kans om met elkaar een wedstrijdje te sparren. Er was voor een lichte en relatief veilige vorm gekozen waarbij met kunststof zwaard alleen gescoord mocht worden op de beschermende helm en handschoenen. Aan het eind van de les hesen twee HSL leden zich in volle bescherming, namen een metalen oefenzwaard en gaven ze een overtuigende demonstratie-wedstrijd! [YT] Spectaculair om te zien!

Na de les was het tijd voor de intussen ook traditionele Kerstborrel bij de sensei thuis. De borrel was gelijk aangegrepen om alsnog het slagen van Coen, Stef en Willem voor hun 1e dan kobudo, afgelopen 29 september, met de hele club te vieren en op hun prestatie te proosten met een lekker glaasje sake!

Kobudo Venlo wenst iedereen
Prettige Feestdagen en
Gelukkig & sportief 2018!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *