Geschreven door Jelle Haandrikman.
Oorspronkelijk gepubliceerd op de Yugen Budo nieuwssite, 4 april 2018
.
Hier opnieuw gepubliceerd op 9-8-2019, onder de originele datum

Kobudo bestaat voornamelijk uit het trainen met wapens. Voor het grootste gedeelte kan je deze gewoon aanschaffen. Alleen gaat dat na zwarte band niet meer zo makkelijk. Je zal ook je eigen wapens moeten maken en ook deze kunst kun je verder ontwikkelen dan op het eerste gezicht lijkt. Ook al richt je jezelf alleen op praktisch kunnen trainen en begin je niet aan een carrière tot semi professionele wapensmid.

Als je begint met witte band krijg je hier al een voorproefje van. Voor de bo, hanbo en tanbo krijg je het eerste advies om eerst met een bouwmarkt bo te beginnen. Koop een gordijnrail van 2.40 meter bij de bouwmarkt en zaag deze in het juiste formaat. Hiermee kan je in ieder geval aan de slag en kijken hoe kobudo bevalt. Ook leer je wat je wel en niet fijn vindt van de wapens die je dan gebruikt. Nadat je eerste bouwmarkt-bo sneuvelt, weet je ook waar je een betere bo kan bestellen en wat je in een bo zoekt. Juist heel zwaar, stevig en met recht uiteinde of juist wat lichter en taps toelopend. Tijdens de lange weg naar zwart kan je al jouw wapens bestellen. Je hoeft je alleen te richten op het onderhoud en voorkeuren. De tonfa’s wat bijschaven, nieuwe hockeystick-grip om je sai’s, kama’s opnieuw vastzetten en verstevigen met tape.

Na je zwarte band examen sta je op eens voor het blok en de gereedschapskist. Je nieuwe wapens mag je zelf gaan maken omdat ze te exotisch zijn voor Nederland.  Wat voor hout ga ik gebruiken? Waar haal ik dat hout vandaan? Daarna liep ik lange tijd door de bouwmarkt of Boerenbond op zoek naar de juiste steel voor het hout. Om uiteindelijk een schoffelsteel van essenhout uit te kiezen.

Voor oefen-tekko’s kan je meerdere kanten op gaan. Zoals stokjes met touwtjes, hoefijzers, foam of de onderstaande zelfgemaakte meranti versies. 

Bij tinbe en rochin krijg je nog meer ontwerpkeuzes voor je kiezen. De eerste versie van mijn tinbe (schild) kon ik makkelijk maken van een oude wok, steel en wat schroeven.  Het overgebleven stuk steel kon als rochin (korte speer) en wat tape als versie 0.1 ook aan de slag. Alleen leek dat nog nergens op. Dus weer verder kijken naar de volgende versie. Ook de rochin’s die op Wikipedia staan zagen er anders uit dan wat mijn mede yudansha gebruikten. Bij de bouwmarkt viel de voorraad beschikbaar plaatmateriaal heel erg tegen. Of te dun aluminium of te dik staal. Dan toch maar verder zoeken.
Op het eerste gezicht leek een plankdrager ook op speerpunt maar was net niet symmetrisch en te spits. Tot mijn plezier en verbazing bleek tuinbeslag nog beter te functioneren als speerpunt. (In plaats van ongenode gasten buiten houden, gewoon afrekenen met ongenode gasten.)
Hiermee kon ik mijn rochin netjes afmaken. Net op tijd voor de misogi training van afgelopen januari.

Binnenkort staat het maken van een eigen eku op de agenda. Ik ben benieuwd hoe die er uit komt te zien.

Voor mij vormt het maken van wapens ook een leuke een extra dimensie naast het trainen met wapens. Bij de eerste versie maak je iets wat werkt voor je training, daarna word al snel duidelijk hoe het beter kan en komt de 2e versie er aan.
Het loont ook om te kijken naar jouw huidige wapenvoorraad en na te denken wat daar  nog beter aan kan.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *