Komende zaterdag is het weer zover. Het tapas-event van budo-Nederland. De 7 Masters, georganiseerd door de NFK. Veertien workshops in allemaal verschillende disciplines waar je er zes van kunt kiezen om zelf mee te trainen. Afgewisseld met demonstraties. – Voor het programma, scroll naar beneden, of kijk bij de NFK.

Shiokawa kata

Dit jaar ben ik gevraagd om twee workshops te geven. Heb ik gelijk geaccepteerd, want ik vind het een heel leuk evenement waarin allemaal budoka die ’s “over de schutting willen kijken” met interesse en enthousiasme komen trainen. Leuke sfeer, fijne mensen.

Ik heb wel even getwijfeld wát ik dan zou doen. Want vorig jaar had ik al een Katori workshop gegeven die goed ontvangen was. Ik wil natuurlijk niet hetzelfde riedeltje afdraaien.

Dojo 1, 12:00 Katori Shinto ryu

De eerste workshop ga ik weer zwaardvechten geven, voluit Tenshin Shoden Katori Shinto ryu iaijutsu. Ik wil een solo-kata behandelen, zodat mensen wat mee naar huis kunnen nemen om te oefenen als ze een keer alleen trainen.

Maar ik wil ook de toepassing ervan behandelen! Dus veel te doen in 3 kwartier, kleine kata leren én een vrije tweepersoons oefenvorm daarvan. Met 25 boken in mijn tas ben ik goed voorbereid. En ik herinner me van vorige keer dat de meerderheid zijn eigen boken meegenomen had.

Dojo 1, 14:45 Yugenryu kobudo

De tweede workshop zal kobudo zijn. En een deel wat minder vaak behandeld wordt. Als mensen al een associatie hebben bij kobudo, is het solo-kata en twee-persoonsvormen met bo (lange staf) tegen een set wapens (tonfa, sai, kama).

Ik ga een paar kata behandelen die één van onze zwarte banders meegenomen heeft uit Japan, de Shiokawa kata – zie foto bovenaan. Dit is een serie van vijf kata sai tegen zwaard waarvan je de eerste paar met alleen één sai tegen een tegenstander met boken kunt trainen. Betekent dat we per tweetal maar 1 boken en 1 sai nodig hebben, dat scheelt weer.

We hebben maar drie kwartier. Pakt de groep het snel op, dan leggen we nog de link met het Ikkakuryu juttejutsu. Dan lopen we nog (een) kata die erg op de vorige kata lijkt, maar dan jutte vs. boken.

Kortom, ook een vol programma. En een leuke doorsnede – denk ik – van wat de Japanse autoriteiten tegen een ronin konden doen. Ik ben benieuwd hoever we komen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *