Door: H.Arnold sensei, Ogamidojo, Arnhem

Hoe bouw je een kata tot een solide geheel? Zoals je ook een huis zou bouwen!

Alles heeft een juiste tijd. Bijvoorbeeld een vraag over kiai door een beginner hoeft niet uitgebreid te worden beantwoord. Het is alsof iemand de elektra wil gaan aanleggen terwijl het beton van de fundering nog nat is. Eerst is het belangrijk dat de fundering ligt. Dat verhoudt zich tot de standen. Pas als dat stevig is dan gaan de technieken beter worden. Dat verhoudt zich tot de muren. Dit gedeelte gaat redelijk snel met grote, zichtbare stappen. Het binnenwerk verhoudt zich tot het polijsten van de standen en technieken. Dan wordt ook de elektra aangelegd de muren gestucadoord enz. Het huis wordt bewoond en ingericht naar eigen smaak en dient te worden onderhouden. Blijft de fundering goed? Staan de muren nog? Enz. Enz. Ieder kiest dus zelf voor het huis wat hij/ zij ooit gaat bewonen. Ik zou zeggen: bouw het meest stevige huis wat in je vermogen ligt.

In de tussentijd dat je deze boodschap las had je ook kunnen trainen. Haha

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *