KSR iaijutsu
Erwin, geslaagd voor 2e dan

Vrijdag 17 juli waren de jaarlijkse examens Tenshin Shoden Katori Shinto ryu binnen de Yugen Budo Shinkokai. Drie leerlingen van Kobudo Venlo gingen op. Deze examens zijn jaarlijks in Arnhem en leerlingen van dojo uit Apeldoorn, Arnhem en Venlo moeten gedurende drie uur laten zien wat ze kunnen.

Katori Shinto ryu – kortweg Katori of KSR – is een oude zwaardvechtschool uit Japan. De school heeft een uitgebreid curriculum (leerplan). Eerst wordt getraind met zwaard tegen een andere zwaardvechter.

Daarna wordt getraind tegen een tegenstander met staf, die weliswaar de scherpte van het zwaard mist, maar met een lengte van 1,83m toch een duidelijk voordeel in reikwijdte heeft.

KSR Omote no tachi
Tim (r), geslaagd voor 1e dan

Na de staf volgt de naginata, de hellebaard en nog meer wapens. Dit oude samoerai-curriculum heeft twee kanten: enerzijds leer je al deze wapens beheersen, anderzijds leer je hoe je je als zwaardvechter tegen deze wapens staande moet houden. Omdat de technieken al zo’n 500 jaar ongewijzigd worden doorgegeven en er géén sportelement aan toegevoegd is (kendo), train je hiermee een stuk levende geschiedenis.

Het trainen gaat natuurlijk verder dan het leren verslaan van je tegenstanders. Volgens de esoterische leringen ben je zelf je grootste tegenstander en het doel is dan ook het overwinnen van jezelf.

KSR examen 2020
Jo, geslaagd voor 1e kyu

Van Kobudo Venlo is Jo Knoops opgegaan voor 1e kyu. 1e kyu is het eerste examen en wordt meestal na twee tot vier jaar trainen behaald.

Tim Amendt is geslaagd voor 1e dan, het examen wat meestal zo’n twee jaar na 1e kyu wordt afgelegd.

Erwin Hauser is geslaagd voor 2e dan, het examen wat meestal twee jaar na eerste dan wordt afgelegd.

Alle kandidaten: van harte gefeliciteerd!

M vd Zanden
Examen KSR 2020

Comments (1)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *