Yoroi

Afgelopen dinsdag (en komende dinsdag!) hadden we een speciale les bij Japans zwaardvechten; Katori Shinto ryu. Karel is de gelukkige bezitter van een yoroi, een Japans harnas. En hij had toegezegd die mee te nemen. Dit gaf de mogelijkheid om de kajo (de vormen uit het Katori – bij andere vechtsporten wordt meestal de term kata gebruikt) te lopen tegen een tegenstander in harnas en ’s goed te kijken waar je nu slaat.

Volgens de overlevering is de eerste serie (omote) uit het Katori ook bedoeld voor twee tegenstanders die allebei in harnas vechten. We hebben dus goed kunnen kijken waar we nu slaan en van welke zwakke punten in het Japanse harnas we gebruik maken.

Ik kan je vast vertellen: het valt niet mee om iemand die een volledig harnas aan heeft, goed te raken. Dat was al lastig in deze “studie setting”, laat staan als je tegenstander ook bezig is om tegelijkertijd op jou in te slaan! Maar weer een reminder dat techniek maar één deel is en in een gevecht zaken als spirit en koelbloedigheid minstens zo belangrijk zijn!

Mooi was ook dat Karel zijn harnas aan de groep ter beschikking stelde, zodat iedereen die wilde (en paste!) het harnas eens aan kon trekken en er een kajo mee kon lopen. Natuurlijk volgens alle richtlijnen en zinnige maatregelen van deze tijd, dus tussendoor werd alles uitvoering ontsmet.

Uitleg kajo met yoroi

Ik denk dat het een fantastische meerwaarde is voor leerlingen van een Japanse zwaardvechtschool om alle technieken ook eens te doen terwijl je een harnas van bijna 15kilo draagt! Wat me ook erg opviel was, dat dan gelijk alle standen korter worden en alle bewegingen wat hoekiger lijken te zijn. Het harnas lijkt de mooie, ronde bewegingen toch wat af te kappen.

Met al het omkleden hebben we alleen de eerste drie kajo (Itsutsu, Nanatsu en Kasumi no tachi) beide kanten gedaan, dus komende dinsdag nog de Hatsuka no tachi. En misschien bo (1,83m staf) en naginata (hellebaard). We kijken er naar uit!

M vd Zanden
Kajo in detail aan het behandelen – en ja, wegens een rugblessure had ik me niet omgekleed

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *