Budo trainen groeide groter en groter bij mij. Ik begon met karate. Vier jaar later kwam daar kobudo bij. Doordat ik met karate op een bepaald moment niet verder kon komen, ben ik bewust de breedte in gegaan. Iaido, jodo. Later Katori Shinto ryu. Nog later Koryu Uchinadi. Al met al betekende dat veel kata’s. En veel kata’s onthouden. Momenteel gaat dat richting de 200 kata die ik wil onthouden. Veel solo-kata. Maar ook veel twee-persoons-kata. En dan tel ik andere vaste vormen niet eens mee, zoals kihon kumites, tegumi drills enz. enz.

Het klinkt natuurlijk als erg veel, maar schijnt bedriegt. Een beetje. Wadoryu karate heeft ‘maar’ 15 kata die je leert t/m je 5e dan. Maar bij iaido moet je er al 12 kennen voor je 1e dan. Het hele curriculum bestaat daar uit kata. Net zo bij Katori. 13 kata in ons systeem voor 1e dan.

kata lopen op de Groote Heide, Venlo

Ik heb het ook altijd leuk gevonden om me wat breder te ontwikkelen. Ik ken dan ook kata uit vijf verschillende karatestijlen. Drie verschillende Seishan/Hangetsu varianten.

Ik merkte recent dat ik het moeilijker vond om mijn eigen trainingen goed te plannen. Niks is zo vervelend bij je solotraining als vastlopen in een kata.
Een kata bijhouden is niet zoveel werk.
Een kata terughalen waar je echt wat van vergeten bent, dat is een stuk lastiger. YouTube bestuderen, aantekeningen nakijken, mensen navragen… Veel meer energie dan herhalen wat je al weet.

How Long Since app in Google Playstore

Al jaren log ik mijn spellen, als ik een bordspel doe. Gewoon, omdat ik het leuk vind. Kan ik zien welke spellen ik het meeste doe. En hoe lang het geleden is. De grootste spellensite van de wereld heeft daar ook een handige feature voor. Hoe handig zou het zijn als ik mijn kata kon loggen?… Dan zou ik weten welke kata ik het langste niet gelopen heb – en dus: voor welke het hoog tijd wordt om te herhalen.

Ik ben dan ook op zoek gegaan en ja hoor, daar zijn apps voor! Ik heb er een paar uitgeprobeerd en ben zelf nu beland bij “How long since”. In de app kun je een “event’ ingeven, bijvoorbeeld “Mam gebeld” of “Vriezer ontdooid”. Daarna kun je loggen wanneer dat voor het laatst geweest is en vanaf dan houdt de app per event netjes een teller bij, hoeveel jaren, maanden, dagen en uren het geleden is!

Héél handig voor mijn kata! Ik ben nog bezig al mijn kata erin te zetten, maar het motiveert wel. Ik heb nu een aantal kata met “No event instance yet…” wat mij erg motiveert om deze snel ’s te gaan doornemen.

Screenshot van mijn How Long Since app

Dus, moet je ook een lijst kata bijhouden? Dan raad ik je deze manier van harte aan. Tot nu toe werkt het voor mij prima!

M vd Zanden
Katori Shinto ryu iaijutsu kata

Comments (1)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *