We dachten dat we de zaken goed geregeld hadden, maar helaas. De nieuwe persconferentie zorgt ervoor dat we nieuwe afspraken moeten maken.

In de nieuwe regels staat:

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
  • Groepslessen zijn verboden.

bron: rijksoverheid.nl – aanvullende informatie: NOC/NSF

Nou trainen we al een tijdje individueel en komen we in de lessen eigenlijk niet binnen twee meter van elkaar. Ook gezien de opkomst van afgelopen lessen prima vol te houden. Wat dat betreft kan de conclusie niet anders zijn, dan dat we verstandig omgaan met de vrijheid die we wel nog hebben. Aan onze manier van trainen hoeven we niets aan te passen.

Helaas zijn groepslessen nu verboden. En alhoewel iedereen binnen kobudo, karate, iaido en Katori individueel traint en werkt aan zijn individuele leerlijn, zijn groepslessen nu verboden.

Dat betekent dat er bij Kobudo Venlo de komende weken geen groepslessen zijn.

Tijdslots

In plaats daarvan voeren we een systeem in waarbij iedereen individueel traint – of maximaal in groepjes van 2, onderling op anderhalve meter afstand. Dat kan thuis. En als je correcties wilt, kom je wel. We gaan de komende weken werken met tijdslots.

We zien dat deze dagen meer mensen thuis trainen en dat is goed. Iedereen die twijfelt over zijn techniek en correcties wil, komt trainen. Meldt dat op je Kobudo Venlo whatsapp groep of Seven Samurai Trainingen whatsapp groep.

Meld je aan met een tijdslot; bijvoorbeeld: “ik kom vanavond van 19:30 tot 21:00.” Reserveer bij voorkeur voor een uur of anderhalf uur, per discipline die je traint. Zonder tegenbericht is dat akkoord. Zonder aanmelding geen training. Vervolgens kom je de betreffende avond naar je individuele training, waarbij alle regels van de laatste update gelden. Dus ook: eigen vaste plek in de zaal nemen en daar gedurende jouw tijdslot trainen.

Op de app wordt in de gaten gehouden hoeveel mensen er tegelijk gereserveerd hebben. Zijn dit er meer dan twaalf, dan worden de laatste aanmelders geweigerd. In de zaal ben ik aanwezig en geef ik iedereen individueel aanwijzingen voor de eigen leerlijn.

Het maakt niet uit of je van 19:30-21:00 kobudo komt trainen of van 19:45-20:45 Katori, aangezien iedereen voor zichzelf traint en ik iedereen afzonderlijk aanwijzingen geef. Het is natuurlijk wel zo, dat als twaalf mensen de dinsdag reserveren van 20:00-21:30, we twee keer een half uur verliezen. Hou de app dus in de gaten.

Leuk weetje: in feite veranderen we hiermee van een Japans model (groepslessen) naar meer hoe er op Okinawa wordt getraind: kom wanneer je wilt beginnen en ga wanneer je vindt dat je klaar bent. Houdt je natuurlijk wel aan je tijdslot.

Het is mij duidelijk wat de overheid wil: “Alleen samen krijgen we corona onder controle“. De overheid onderstreept (nu) ook het belang om (veilig) te blijven sporten. Een gezond lijf is ook een “line of defense”, net zo goed als afstand houden. De logica van 30 man in een zaal toestaan maar groepslessen verbieden ontgaat me, eerlijk gezegd. Maar op deze wijze voldoen we aan alle regels. En door alle regels (zie Covid-19 – 2e golf) goed in acht te nemen, houden we het risico zo minimaal mogelijk.

Dus…

  • Kom je trainen, meldt je aan en geef een tijdslot op.
  • Niet aanmelden = niet welkom
  • Geen groepsles. Alleen individuele training.
  • Alle regels van toepassing. Blijf op de eigen stuk.
M vd Zanden

PS: Gemeente Venlo was ingelicht en heeft per 10 november per mail aangegeven dat de huidige werkwijze akkoord is en zelfs complimenten verdient. Daar zijn we trots op!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *