We hebben een paar weken stil gelegen. Lockdown. Feestdagen. Meer lockdown . En nu: verlengde lockdown.
In de persconferentie van 10 januari werd de lockdown verlengd. En het einde is nog niet in zicht. Toch willen we blijven trainen. Om onze techniek bij te houden. Voortgang te boeken. Elkaar te zien. En om gezond te blijven.

Om deze reden heb ik de lessen dan ook weer opgestart.
Omdat de zalen dicht zijn: buiten.
Omdat de zon rond vijf uur onder gaat: in het weekend.

Voorlopig trainen we op zondagen.
Als het droog is.
Op de bekende plek op het Floriade-terrein.
Lessen vanaf 10:00.


Iedereen traint individueel, of in een tweetal – zonder te wisselen. Om deze reden trainen ook alle disciplines tegelijk: karate, kobudo, Katori, iaido. Het is aan jezelf, wat je traint. En wat je traint, wordt gecorrigeerd, waar nodig. Maar er wordt geen groepsles gegeven.

Let op de onderlinge afstand. Onze collega’s in Arnhem hebben contact gehad met de Publieksvoorlichting VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Directie Communicatie) :

U kunt inderdaad op een groot veld in tweetallen trainen. De tweetallen mogen gedurende de training dan niet van samenstelling wisselen. De onderlinge afstand tussen de sporters van een tweetal is tenminste 1,5 meter. De afstand tussen de verschillende tweetallen dient meer dan 1,5 meter te zijn zodat er geen sprake is van groepsvorming.

Om instructie te geven aan een tweetal mag een trainer van tweetal naar tweetal, mits tenminste 1,5 afstand van ieder tweetal wordt gehouden. Groepsinstructie aan meerdere tweetallen in één keer mag niet, want dan wordt de samenstelling als groep gezien.

Ik verzin het niet. Dit zijn de regels. En hiermee kunnen we buiten trainen.

  • Heb je klachten? Blijf dan thuis.
  • Kom je trainen? Meld je aan via de groepsapp. Zo weten we hoeveel mensen er zullen zijn. Laat ook weten als je niet komt.
  • Kleed je warm genoeg. Sportkleding. Geen dojo-gi
  • Hou altijd (voor, tijdens en na de training) minstens 1,5m afstand!
  • Loop naar de plek waar je zult gaan trainen, ongeveer. Kies een plek. En hou je tas daar in de buurt.
  • Tijdens de training blijf je in je eigen ‘bubbel’, dus op ruime afstand van de anderen. We gaan niet van plek wisselen tijdens de training.
  • We trainen alleen solo of in een tweetal, zonder te wisselen.
  • We trainen zonder kiai (schreeuw).

Als laatste: ik heb voor de zondagochtend gekozen omdat het ook de normale tijd van onze vrije training is. Mochten er veel mensen niet op zondagochtend kunnen, maar bijvoorbeeld wel op zaterdagmiddag, laat dat weten in de appgroep. Alternatieven zijn mogelijk!

Hopelijk tot zondag!

M vd Zanden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *