Sen no Rikyu is in de herinnering van de Japanners nog altijd de grootste meester van de cha no yu, de theeceremonie. Hij was in dienst van Hideyoshi, de kampaku die het land toendertijd regeerde.

Op een dag, terwijl meester Rikyu bezig was de theeceremonie uit te voeren, zei Hideyoshi tegen zijn generaals: “Kijk eens aandachtig naar hoe Rikyu de thee bereidt, dan zullen jullie zien dat zijn hele lichaam vol ki is en dat zijn gebaren nauwkeurig en afgemeten zijn als die van een groot krijger. Ze bieden geen enkele opening – zijn concentratie is feilloos.”

Bij de beroemde generaal Kato Kiyomasa kwam de gedachte op, wel eens te willen uitproberen of wat de kampaku hen wilde doen geloven helemaal waar was. Hij besloot Rikyu met zijn waaier aan te raken als zich ook maar even de gelegenheid daartoe voordeed. Geheel in zijn spelletje verdiept, concentreerde hij zich aandachtig op Sen no Rikyu die pal naast hem stond. Op het moment dat hij, na een paar minuten, even een ‘gaatje’ in de concentratie van de theeceremoniemeester meende waar te nemen, richtte hij zijn waaier in diens richting. Precies op dat moment keek de meester hem recht in de ogen en glimlachte.

De adem stokte Kiyomasa inde keel. De waaier viel uit zijn hand.

Dit is één van de tientallen verhalen uit
Verhalen van Krijgskunst
uit China en Japan”
door Pascal Fauliot en Michel Random
ISBN 90 202 5200 3

127 pagina’s

Zeker een aanrader!

M vd Zanden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *