Iaido is nu ook officieel onderdeel van Kobudo Venlo. Dit weekend heb ik de nieuwe pagina op de site gezet. Natuurlijk gaf ik al les in iaido: na zwarte band kobudo krijg je niet alleen nieuwe kobudo-wapens, bij onze stijl van kobudo, het Yugen Budo, vinden we het ook belangrijk dat je een goede basis opbouwt met het zwaard. Daarom heb je de keuze, na zwart, om de eerste 12 kata uit het iaido te leren (Seitei) of de eerste 4 kajo uit de Katori Shinto ryu (Omote no tachi). Ook anderen die ge├»nteresseerd waren, heb ik nooit geweigerd. Het stond alleen ‘niet op de kaart’.

Zelf train ik iaido sinds 2001. Ik heb bij Kendo Kai Higashi in Arnhem getraind en een korte periode bij Renbukan in Eindhoven. Ergens na mijn 1e dan examen bij de Nederlandse Kendo Renmei ben ik gestopt met trainen bij NKR-leraren. Wel ben ik altijd blijven trainen, met aanwijzingen van mijn kobudo-leraar van de Ogami dojo, die zelf ook goed onderlegd is in iaido.

Ik vond het wel tijd om iaido ook als losstaande discipline binnen Kobudo Venlo op te richten. Nog steeds zitten de dichtstbijzijnde andere iaido-scholen op 50 km of meer van Venlo, dus lijkt het me goed dat Venlonaren en anderen uit onze omgeving, zoals Tegelen, Belfeld, Horst, Sevenum, Maasbee, Baarlo, Arcen en Velden, die interesse hebben in iaido nu bij Kobudo Venlo terecht kunnen.

M vd Zanden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *