Happoken, de zesde kajo uit het iaijutsu, blijft een moeilijke vorm. Daar komt bij dat we zowel de vorm van Otake als die van Sugino lopen. Om die versies uit elkaar te houden dit overzicht:

Otake-haSugino-ha
Zwaard trekken en tegen de borst zetten in lage zitZwaard trekken en tegen de borst zetten in hiza dachi (hoge zit)
Recht omhoog komen, dan naar voren stappen met links en stekenNaar voren stappend met links omhoog komen, steek
Blok, soort korte te-ura met één hand
Verticale halve cirkel met het zwaard terwijl links kruispas naar achteren maaktHorizontale halve cirkel met het zwaard terwijl links kruispas naar achteren maakt
Op de plaats omdraaien en dan naar achteren stappen in jodan kamaeOp de plaats omdraaien en de cirkel afmaken, dan voorste voet kort terugtrekken en jodan kamae aannemen (met rechts voor!)
Laatste slag zoals alle iaijutsu kajo: diepe zit, zwaard paralel met de vloerLaatste slag anders dan alle iaijutsu kajo: in hoge kniezit, punt van het zwaard op keelhoogte
standaard chiburi en notostandaard chiburi en noto

Otake sensei, Happo-ken

Sugino sensei, Happo-ken

Clips uit de tijd dat er nog ‘met een broodrooster’ gefilmd werd. Maar wel duidelijk de verschillen te zien.

Zoals met alle kata/ kajo: hou er rekening mee dat er meer versies zijn dan alleen deze twee. Ten eerste zijn er andere meesters en richtingen. Neem Hatakeyama. Ten tweede kan de manier waarop je nu een kata loopt anders zijn dan wanneer je ‘m al 30 jaar loopt. Iedereen die traint, ontwikkelt zich. Dus hoe Otake sensei en Sugino sensei Happoken hier lopen, hoeft niet de enige van hun bekende versie te zijn. Omdat deze wel in veelvoud op YouTube terug te vinden zijn, zijn het wel de twee bekendste uitvoeringen.

Ik hoop dat dit helpt.

M vd Zanden

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *