home home > spellen > soorten spellen

Soorten spellen

gezelschapspellen - wargames - eurogames - ameritrash

Het is al moeilijk om precies te zeggen wat een spel is. Laat staan, dat er een éénduidige manier is om spellen in groepen in te delen. Je zou een indeling kunnen maken op basis van wáár je speelt: buiten, achter een computer (nintendo, Wii) of om de tafel. Dan heb je buitenspelen, computerspelen en tafelspelen. Je zou het ook in kunnen delen op basis van waarmee je speelt: dobbelspelen, bordspelen, kaartspelen. Maar in iedere indeling hou je, als je er lang over gaat nadenken, een paar spellen over die in twee categorieën vallen en een paar spellen die in geen categorie vallen. Lastig dus.

Mijn indeling bordspel groepen: family games, wargames, eurogames, ameritrash

Ik denk dat je bordspellen het best in vier categorieën kunt opdelen: gezelschapspellen, wargames, eurogames, ameritrash. Zie plaatje. Deze categorieën overlappen elkaar en misschien kun je zelfs een spel vinden wat in alle vier de categorieën zit, maar toch de handigste indeling. Ze overlappen, maar er zitten ook tegenpolen in. De verdeling is gebaseerd op de meningen en (verhitte) discussies van 's werelds grootste spellensite. De categorieën:

Gezelschapspellen

dit zijn de bordspellen die de meeste mensen kennen en ook in de meeste speelgoedwinkels liggen: Monopoly, Levensweg, Scrabble, Triviant (/Trivial Pursuit) enz. Spellen die 'een gemiddeld gezin' met de familie speelt: kids & grootouders kunnen meedoen, spelregels zijn meestal een A4tje of minder en kosten 5 minuten uitleg, het spel ziet er verzorgd uit. Nadelen zijn dat de mogelijkheden om te spelen of te winnen beperkt zijn. Wat bedoel ik daarmee? : Ganzenbord, Monopoly, Mens-Erger-Je-Niet, Triviant zijn allemaal spellen waar je alleen op je 'paadje' verder kunt lopen; zgn "roll-and-move" games. Verder heb je er weinig invloed op, of je wint: bij de meeste hangt veel van de dobbelstenen af. Of van een andere factor waar je weinig grip op hebt.

Wargame: Cobra: The Normandy Campaign Wargames

wargames zijn spellen die (een) oorlog of een deel daarvan simuleren. Vaak zijn dat bordspellen, maar andere vormen zoals miniature wargaming, bestaan ook. In tegenstelling tot gezelschapspellen ligt de nadruk meer op het spel en minder op het gezelschap. Het kunnen enorme taaie simulaties zijn, zoals bijvoorbeeld "De veldslag bij Ligny in 1815" met een pak spelregels van 80 bladzijden. Dit soort spellen ligt in spellenspeciaalzaken of koop je via internet. Voorbeelden zijn Paths of Glory, over de gehele Eerste Wereldoorlog in Europa, Victory in the Pacific, wat over de strijd om de controle over de Stille Oceaan in de Tweede Wereldoorlog gaat. En Squad Leader, wat ook over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar zich richt op infanteriegevechten in het algemeen. Terwijl de eerste twee voorbeelden over massale gebeurtenissen gaan, focust dit spel op maximaal een paar honderd soldaten en krijg je een idee van hoe groepen infanteristen vochten, hoe belangrijk individuele leiders waren en waarom iedere infanterist een rilling over z'n rug voelt lopen als hij een tank hoort aankomen.

Puerto Rico spelersbordEurogames

Dat zijn bordspellen die de laatste jaren in opkomst zijn gekomen in de speelgoedwinkel. Heel bekend is bijvoorbeeld de Kolonisten van Catan: dit spel zorgde voor een doorbraak in de spellenwereld. Eindelijk kwam er in een doorsnee gezin wat anders op tafel dan Monopoly, Levensweg en Risk. Eén eurogame dat al jarenlang enorm populair is in de 'gamers scene' is Puerto Rico: een fantastisch spel dat een aantal revolutionaire spelmechanieken combineert. Iedere speler beheert een kolonie. Winnen doe je door de meeste punten te verzamelen. Die krijg je door enerzijds je kolonie op te bouwen en anderzijds goederen naar de 'Oude Wereld' te verschepen. Je moet een balans vinden tussen die twee. Een spel zonder dobbelstenen. En toch onvoorspelbaar, voornamelijk door de acties van je medespelers. Wel wat moeilijker dan Catan.

Maar wat is dan een 'Eurogame'? Moeilijk te zeggen. Een paar elementen, sommigen duidelijk door de 'anti-lobby' gedefinieerd:

  1. ze zijn meestal moeilijker dan gezelschapspellen
  2. ze zijn meestal door een Europese ontwerper verzonnen en die wordt op de doos genoemd (vandaar de naam en vandaar dat Eurogames ook wel 'Designergames' worden genoemd)
  3. het spel en het thema hebben vaak weinig met elkaar te maken: je zou een heel andere thema kunnen pakken en hetzelfde spel kunnen spelen: het spel richt zich op strategie en taktiek en niet zozeer op het thema.
  4. ze zijn vaak solistisch: vechten wordt vrijwel nooit gedaan en voor zover er conflict tussen de spelers is, betreft dat concurrentie over grondstoffen of punten.
  5. de spelcomponenten bestaan vaak uit houten onderdelen.
  6. de spelregels zijn solide en er zijn meerdere strategieën om het spel te winnen: bij Kolonisten van Catan kun je bijvoorbeeld zoveel mogelijk steden bouwen om je overwinningspunten bij elkaar te krijgen. Je kunt echter ook je middelen steken in je 'ontwikkelingen' en gaan voor de extra overwinningspunten en grootste riddermacht.
  7. het gelukselement is beperkt. Veel eurogames gebruiken geen dobbelstenen of gebruiken andere manieren om het kanselement te beperken.

Ameritrash

Adama   Dit is een geuzennaam voor alles waar Eurogames niet voor staan. Het zijn fantasievolle spellen, vaak over conflicten en strijd, maar dan niet historisch (zoals wargames) maar juist in een fantasiewereld (SF of Tolkien-achtig, gebaseerd of een boek of film), veel spelcomponenten, meestal van plastic. Geluk is vaak een grote factor. De slechtere voorbeelden van Ameritrash staan erom bekend dat het spel weliswaar prachtig is, maar de spelregels aan alle kanten rammelen, waardoor je thuis allemaal eigen regeltjes moet gaan opstellen om een 'werkend spel' te krijgen.
Battlestar Galactica bordspelVoorbeelden zijn welluidende namen als Battlestar Galactica (naar de nieuwe TV serie), Dune (naar de film), Fury of Dracula en Titan. Het spel en het thema zijn innig verbonden.

Hiernaast een foto van Battlestar Galactica. Veel kaartjes, veel en gedetailleerde speelstukken. Let op de kleine ruimteschepen linksonder op het bord. Hier zijn kaartjes met alle verschillende karakters uit de TV serie en zelfs een 'You are a Cylon'-kaartje, met regels hoe dat uitpakt in het spel. Kortom: thema en spel zijn praktisch onlosmakelijk verbonden.

Ook spellen die je bij Ameritrash zou kunnen indelen, zijn in de speelgoedwinkel langzaam maar zeker in opkomst.

Ik speel (en heb) spellen uit al die categorieën. Gezelschapspellen speel ik met mijn familie, Eurogames met mijn vrouw en vrienden, wargames met een paar gelijkgestemden :) Ik heb een paar spellen die onder Ameritrash vallen, maar het grootste deel van mijn verzameling is Eurogame of wargame.

Er zijn al een boel Nederlandse websites met informatie over gezelschapspellen en eurogames. Mijn site is gericht op wargames en wargamers.

 


Laatste update van deze pagina: