home home > spellen

Ga verder naar:
Soorten Spellen - Eindhovense OorlogsDag - Paths of Glory - Squad Leader pagina british flag- Victory in the Pacific

 

 

Hierboven: de laatste zes spellen die ik gespeeld heb.

Spellen

Eén van m’n grote hobby's

Zowel op de computer als in gezelschap speel ik graag.
Maar wat voor spellen dan?
Een heleboel verschillende soorten.
Wat dan? Dan moeten we eerst 's kijken wat voor soorten spellen er zijn!

Om het voor mezelf af te bakenen: Wat computerspellen betreft hou ik van PC spellen en dan voornl. tactische en strategische spellen. Ik hou niet van nintendo en playstation. Ik hou niet van behendigheidsspelletjes. Momenteel speel ik voornamelijk de Call of Duty serie (shooter, online), de Total War serie (strategisch en tactisch spel: land of clan besturen en veldslagen leiden) en Armed Assault (mix tussen shooter en tactisch. Volgens sommigen de beste simulator op 't gebeid van moderne oorlogvoering die er te krijgen is)

Wat het overige betreft: ik hou van bordspellen. In gezelschap spelen betekent voor mij: bordspellen. Ik hou niet van denkspellen (in de zin van kruiswoordpuzzels, denksport. Waarom noemen sommige mensen dat een 'spel'? 't Is vermaak, maar geen spel), dobbelspellen (zoals Yahtzee) en 'standaard' kaartspelen in het algemeen. Zodra ik zo'n stapeltje van 52 kaarten zie, word ik al flauw. Maar ik speel met veel plezier het Kolonisten van Catan kaartspel of Lost Cities. Beide kaartspellen. Geen Bridge, geen toepen voor mij. Ik heb met veel plezier abstracte denkspellen gedaan (schaken, dammen, go, mancala) en miniature wargaming (zoals het bekende Warhammer, maar ook historical wargaming) maar momenteel gaat, ook uit praktische overwegingen, mijn interesse uit naar bordspellen.

Bordspellen dus.

Meestal speel ik in Venlo (of bij vrienden in de buurt; Tegelen, Blerick) maar een paar keer per jaar ga ik er speciaal voor op pad: bijna elk jaar naar de Messe van Essen, voor Spiel, de grootste spellenbeurs van de wereld. En 2x per jaar ga ik naar Eindhoven, naar de Eindhovense Oorlogsdagen: dan gaan we met een kleine groep wargamers de hele dag (11-11) bordspellen doen.

Een aantal mooie spellen

Eastfront Eastfront

Wargame. Punt. Wat prachtig aan dit (type) spel is, is dat het een 'block game' is: de speelstukken staan rechtop, à la Stratego, waardoor je gelijk een realistisch soort onzekerheid hebt over wat er nu tegenover je staat. Verder heeft iedere eenheid een sterkte, meestal van 1 tot 4. Wanneer een eenheid in gevecht schade oploopt, wordt 't niet ineens verwijderd (zoals bij veel spellen), maar wordt het blok een slag gedraaid, zodat een andere sterkte 'boven' staat. Je kunt zo een tegenstander op het verkeerde been zetten door een aantal 'ééntjes' de ene kant op te sturen en met een aantal 4tjes-tanks een andere kant op aan te vallen; taktieken die in werkelijkheid ook werden gebruikt. Op de afbeelding links, op de voorgrond een Russisch '2'-hoofdkwartier, een 1tje tank en in de verte een 4tje infanterie.

 

de Kolonisten van Catan doos Kolonisten van Catan

Een echt Eurogame. Zoals gezegd, dit spel zorgde voor een doorbraak in de spellenwereld. Eindelijk kwam er in een doorsnee gezin wat anders op tafel dan Monopoly, Levensweg en Risk. Lekker dorpjes en wegen bouwen, grondstoffen verzamelen (hout, schapen, graan, steen en erts) en ruilen met je medespelers. Je dorpjes opbouwen naar steden en verder uitbreiden. Maar oppassen voor de rover!...

 

Memoir'44 Memoir'44

(afb. links) Een wargame dat makkelijker is dan veel familiespellen. Erg toegankelijk. Als ik deze zou moeten indelen, zou ik zeggen: Ameritrash in speluitvoering, wargame in thema maar en kort en licht genoeg om een gezelschapspel te zijn. Gamers hebben het altijd over 'licht' [makkelijk] en 'zwaar' [moeilijk]. Een Ameritrash game met elementen van andere categorieën, waardoor het velen aanspreekt.

 

Paths of Glory

Een echt wargame, alhoewel er altijd wargamers zijn die alles wat lichter is dan wat ze zelf spelen, een gezelschapspel of Eurogame noemen. Dit is een zgn. Card Driven Game, wat wil zeggen dat spelers een hand met kaarten hebben en kaarten moeten spelen om dingen te mogen doen, zoals legers op het speelbord verschuiven. Meer informatie op mijn Paths of Glory pagina

 

Shogun doos Shogun

Op de grens tussen ameritrash en wargame zit dit juweel. Beste met vijf spelers en in een (vaak lange) avond te spelen.. Een soort anabole-Risk: iedere speler probeert de helft van het oude Japan te veroveren. Maar bij dit spel wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende troepen: hoofdlegers en provinciale legers, boogschutters, zwaardvechters, ongetrainde boeren-met-speer enz. enz. Kastelen kun je bouwen. En zelfs een ninja inzetten.

 

Shogun Triumphant

Shogun Triumphant is een hex en counter wargame over de Slag bij Sekigahara, 21 oktober 1600. Deze slag was een scharnierpunt in de geschiedenis van het oude Japan en de overgang naar het Shogunaat door de Tokugawa clan.
De ene speler bestuurt de eenheden van Ieyasu Tokugawa; het Oostelijke leger. En de andere speler bestuurt de troepen van Ishida Matsunari, het Westelijke leger. Kenmerkend bij dit spel is dat, net als in de historische slag, clans tijdens de veldslag zelf kunnen overlopen van de ene partij naar de andere. Dit maakt dat geen potje hetzelfde verloopt.

Squad Leader

Een erg goed (en oud) wargame over de Tweede Wereldoorlog, praktisch op het laagste niveau: de Groep (Squad...). Eenheden stellen groepen voor van 6-13 man, losse officieren (...Leader), losse voertuigen/tanks. Kijk voor meer informatie op mijn (Engelstalige) pagina: SquadLeader.

 

Victory in the Pacific

Een oud wargame, en nog steeds wordt deze actief gespeeld in de 'wargame scene'. Over de strijd tussen Amerika en Japan in de Tweede Wereldoorlog om de heerschappij over de Stille Oceaan. Het is wel zo licht en er wordt zoveel in gedobbeld dat wargamers er wel schamper naar refereren als 'Yathzee in the Pacific', maar het blijft een juweeltje. Zie mijn Victory in the Pacific pagina.

Europe Engulfed 

Een paar van mijn favoriete links:

 

Mijn favoriete spellenwinkel

Spellenspeciaalzaak The Joker, Oudegracht 230a in Utrecht. Wordt gerund door spelliefhebbers voor spelliefhebbers. Ik krijg daar altijd het idee dat ik 'bezoeker' ben in plaats van 'klant'. Waardoor ik trouwens wel altijd wat koop...

 

spelregels


Laatste update van deze pagina: