Iedere dinsdagavond,
start wanneer je wilt, tussen 19:30 en 21:00
stop wanneer je wilt, tussen 20:30 en 22:00
gymzaal De Meule, Albert Cuypstraat, Venlo

iaido (居合道) is de Japanse krijgskunst die door samoerai getraind werd om op plotselinge aanvallen voorbereid te zijn. Zittend of staand moet je het zwaard snel trekken om je tegenstander(s) te verslaan. Iaido train je in principe solo. Het gaat om de ontwikkeling van je geest en lichaam door goede beheersing van je zwaard.

Iaido train je door kata. Dat zijn series bewegingen die uitgaan van een bepaald scenario; bijvoorbeeld: je wordt aangevallen van voren. De kata bestaat meestal uit vier onderdelen: de soepele, gecontroleerde bewegingen van het trekken van het zwaard uit de schede (Japans: saya) met daarin direct de eerste blok en/of aanval, dan het slaan of snijden van een tegenstander, het afschudden van bloed van het lemmet en het terugplaatsen van het zwaard in de schede.

Beginnende beoefenaars van iaido kunnen starten met een houten zwaard, de boken. Na korte tijd maak je de overstap naar je eerste echte zwaard, de iaito. Dat is een metalen zwaard die niet scherp geslepen is. De meer ervaren iaido-beoefenaars gebruiken een zwaard met scherpe snede: de shinken.

Binnen het iaido bestaan er verschillende stijlen. Vroeger waren dat de verschillende zwaardvechtscholen. Bij Kobudo Venlo trainen we de Muso Jikiden Eishin-ryu.