Katori Shinto ryu / nippon kobudo
Iedere dinsdagavond vanaf 19:30
gymzaal De Meule, Albert Cuypstraat, Venlo
Katori Shinto ryu bij Kobudo Venlo
Tenshin Shoden Katori Shinto ryu, 天真正伝香取神道流, KSR, is een school uit Japan die al sinds de 15e eeuw bestaat. Wat deze stijl onderscheid van andere scholen is dat ze door de eeuwen heen vast hebben gehouden aan hun technieken en geen andere scholen hebben geabsorbeerd. Het is een zwaardvechtschool (kenjutsu), maar van oudsher was het een echte bujutsu ryu; een school waar je alles geleerd werd wat je van krijgskunst moest weten.
De achtergrond en geschiedenis van het Katori Shinto ryu staan al uitgebreid op internet, o.a. op Wikipedia: de Nederlandse pagina of lees de uitgebreidere Engelse pagina.
De oude scholen worden gezamenlijk in Japan aangeduid met ‘nippon kobudo’, Japanse weg van de oude strijdkunsten. En of ze nu zwaardvechten onderwezen, of ongewapend vechten (voorlopers van jiujutsu), of speervechten, ze hadden allemaal, als ‘beroepsonderwijs’ hun eigen vakkenpakket. Zo zijn er zwaardvechtscholen waar bijvoorbeeld ‘zwemmen met harnas aan’ of ‘zelfverdediging met waaier’ tot het pakket behoorde, naast natuurlijk verschillende ‘vakken’ die betrekking hadden op zwaardtechniek.
Er bestond veel overlap: als zwaardvechtschool werd bij de Tenshin Shoden Katori Shinto ryu bijvoorbeeld ook ongewapende zelfverdedigingstechnieken onderwezen, terwijl er veel gespecialiseerde ‘jujutsu’-scholen bestonden. En er zijn verschillende oude jujitsu scholen die aan gevorderde leerlingen geheime technieken met wapens onderwezen, bijvoorbeeld met ketting of staf. Tenshin Shoden Katori Shinto ryu onderwijst ook kodachi (/wakizashi, kort zwaard), wat tevens een vak was (/is) bij een aantal oude naginata scholen.
Voor een overzicht van alle wapens en vakken die binnen de Tenshin Shoden Katori Shinto ryu werden onderwezen, ga naar KSR -curriculum.
Als je zwaardvechten traint bij de Katori Shinto ryu, is het natuurlijk handig om te begrijpen wat er gezegd wordt. “Nee, je moet niet ontwijken naar Shin no kamae, maar naar Hidari gedan kamae.” Om te helpen bij het leren van de namen van de eerste en meest voorkomende houdingen met zwaard bij het Tenshin Shoden Katori Shinto ryu en de namen van de vele kajo, is er een speciale oefenpagina: Katori Shinto ryu – theorie.
Binnen het Yugen Budo nemen we examens af voor Katori. Net als bij veel andere budo-disciplines (jodo, iaido, sommige aikidoscholen) gaan we uit van het systeem ikkyu-shodan-nidan-etc. Oftewel je begint als ‘witte bander’, dan doe je een ‘bruine band-examen’ en daarna je eerste dan examen.
Er is een aparte pagina voor onze Katori exameneisen.