Bij Kobudo Venlo trainen we Wadoryu karate. In de lessen nemen we regelmatig ook wat tijd om Koryu Uchinadi kenpojutsu (kortweg: KU) te trainen.
Een kort overzicht van wat KU is, staat op de site van de Nederlandse overkoepelende organisatie: stichting Koryu uchinadi Kenpo Jutsu Nederland (KKJN).
KU is een moderne manier waarin alle technieken uit het originele oude karate (onafhankelijk van stijl) worden gecategoriseerd en gesystematiseerd. Er wordt op wetenschappelijke manier gekeken naar de oorsprong en het gebruik van technieken.
Dat is een mond vol. Denk bij categoriseren aan het bij elkaar brengen van alle traptechnieken. En alle stoottechnieken. Alle klemtechnieken Enzovoort. Hierdoor zijn er een aantal twee-persoonsvormen ontstaan, waarbij groepen technieken logisch (op een systematische manier) gecombineerd worden.
Voorbeeld is de “Futari geiko – gyake waza”, een serie bewegingen waarbij de één de ander grijpt, of een klem aanlegt en de ander daaruit ontsnapt (tegen-techniek; ‘gyake waza’) en zelf een klem of vastpakking doet. En zo train je ontsnappingen en bevrijdingen uit 36 klemmen en pakkingen.
En zo heb je ook de “Futari geiko – shime waza”, waar je met partner 36 verwurgingen traint (18 staand, daarna 18 op de grond) in een logische volgorde. De volgorde, de hele serie, maakt het makkelijk alle technieken te onthouden, maar het doel is om 36 technieken los van elkaar goed te leren!
Bij Koryu Uchinadi kenpojutsu is bunkai (de praktische uitleg van de kata, de toepassingen) meester. Als er geen praktische uitleg van de technieken uit de kata voor een gevecht is, dan is de kata zelf niet interessant.
Dit alles maakt KU tot een mooie aanvulling op iedere karatestijl, dus ook de onze!