home home > spellen > victory in the pacific home english

vitp counter saratogavitp counter saratogaVictory in the Pacific

Victory in the Pacific is een klassiek wargame, alleen nog 2e hands verkrijgbaar. Volgens sommige wargamers het eerste wargame met zo weinig regels dat het speelbaar was voor 'het grote publiek'. Doordat veel zaken die vroeger in oude wargames werden afgevangen met honderden regels en tientallen tabellen nu werden beslist door een dobbelsteenworp, kreeg het de bijnaam: Yahtzee in the Pacific.

Ik vind het een erg goed spel. Licht, inderdaad, voor een wargame. En toch een aantal problemen waar de admiraals uit dat stuk geschiedenis ook mee kampten.

Hieronder een overzichtsblad. Zodat 'die weinige' regels helder in kaart zijn gebracht, voor snelle naslag tijdens het spelen.

VitP overzichtsblad

Achterkant Saratoga De Engelse versie van dit Victory in the Pacific Reference Sheet is ook als PDF beschikbaar

Alhoewel ik het zelf nooit geprobeerd heb, kun je ook VitP via internet (PbeM* of vFtF*) spelen, bijvoorbeeld m.b.v. Vassal, een java programma dat je gratis download en waarmee je verschillende bordspellen kunt doen.

*PbeM: Play by e-Mail, dus zetten naar mekaar mailen. vFtF, virtual Face to Face, beide spelers online, als één speler iets verzet, ziet de andere dat gelijk op zijn scherm.

VitP het spel


Laatste update van deze pagina: